St christoffel Roermond
Image default
Arts / Photography

Radio geschiedenis

De radio bestaat al heel lang. In het begin maakte ze een moeizame ontwikkeling door. Niemand weet precies wie het eerste de radio had uitgevonden, omdat verschillende mensen op hetzelfde moment bezig waren met het uitvinden van een radio. Zo kwam het dat verschillende mensen verschillende delen van de radio hebben uitgevonden. Er is daarom niemand die genoemd kan worden als de uitvinder van de radio. De enige naam die kan worden genoemd als belangrijk persoon in de geschiedenis van de radio is Heinrich Hertz. Heinrich Hertz had de basis gelegd voor het ontwikkelen van de radio toen hij in 1887 ontdekte hoe je elektromagnetische radiogolven kan opwekken en ontvangen.

Radiostations hebben een lange geschiedenis. Vanaf 1887 duurde het meer dan twintig jaar voordat de eerste radio uitzending werd gehouden. In Nederland ontstond het eerste radiostation in 1919 in Den Haag. In aanloop naar de oorlog werden er veel toepassingen met de radio bedacht. In 1933 werd de eerste auto verkocht waar je een radio in kon hebben. Zo ontwikkelde de radio door tot de eenentwintigste eeuw.

Eind twintigste eeuw kwam het internet op. Rond tweeduizend ontstond de internetradio. De internetradio zette alles op zijn kop. Aan het begin had niet iedereen internet, maar vanaf het moment dat het internet gebruik onder mensen toenam, nam het gebruik van de internetradio ook heel erg toe. Radio luisteren via internet is zo steeds populairder geworden.

Radiostations worden nu ook steeds minder populair. In 2016 en ook in 2015 liepen de radio inkomsten uit advertenties voor radio’s steeds verder terug. Radiostations moeten daarom steeds andere manieren vinden om geld te krijgen. Radio 538 organiseert zo naast de zender 538 live ook festivals en andere diensten en hoopt op deze alternatieve manier geld binnen te halen om zo het bestaansrecht van de radio te handhaven.

http://www.radioguide.fm/