Zelfborend of met een schroevendraaier

Zelftappende schroeven of zelfborende schroeven kun je snel bevestigen waardoor je veel tijd kunt besparen, maar is het de juiste oplossing? Vooral dunnere en lichte planken kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, en ook met zelftappende schroeven. Het voordeel is dat je niet eerst een gaatje moet boren waar de schroef uiteindelijk in moet gaan. Dit gaat allemaal tegelijkertijd.

Wil je juist een schroef indraaien met een schroevendraaier? Dan zijn er veel keuzes waar je uit kunt kiezen. Ik heb een lijstje met een aantal soorten schroevendraaiers gemaakt.

De eerste is de platkop. Als je schroeven in zachte materialen moet schroeven kun je de platkop gebruiken. Het woord zegt het al: de kop is plat en recht. De platkopschroevendraaier moet even breed zijn al de gleuf van de groef. Anders kun je de schroef beschadigen en verdwijnt de grip. Dat is zonde want dan kun je de schroef wel weggooien. De schroevendraaier met kruiskop is ook erg vaak gebruikt. Je hebt drie maten: 0, 1, 2 en 3. Veel schroeven hebben een kruiskop waardoor je deze schroevendraaier goed kunt gebruiken. De meeste rvs bouten en moeren hebben ook een kruiskop ingang. De Pozidrive kruiskop heeft naast het standaardkruis ook nog een tweede kleinere kruis in de schroef. Hierdoor kun je nog meer kracht zetten en kun je de schroef nog strakker aandraaien. Voor bevestigingen die erg goed vast moeten zitten is dit de beste optie. Voor torx schroeven ku nje een speciale torx-schorevendraaier gebruiken. De punt lijkt op een ster met afgeronde hoeken waardoor je een torx schroef heel goed vast kunt zetten.

Een andere schroevendraaier is een spanningszoeker. Deze kun je wel gebruiken om kleine schroefjes in te draaien maar is vooral handig om te kijken of er ergens spanning op staat. Als het lichtje gaat branden betekent dit dat er spanning op een stopcontact of iets anders staat.

https://moerenbout.nl/