St christoffel Roermond
Image default
Banen en opleidingen

5 sollicitatievragen die u verkeerd beantwoorden

vacatures

Vertel ons iets over jezelf

Meestal beginnen mensen na dit verzoek te dwalen over hun leven en missen ze de kans om een ​​belangrijk en begrijpelijk verhaal over zichzelf te vertellen.

Als je zo’n verzoek hoort, kun je gemakkelijk beginnen aan een uitgebreide uitleg van de details van je studie, eerder werk, hobby’s en meer. Maar niemand wil een verslag over je leven horen. Zo’n verhaal geeft de gesprekspartner de indruk van een niet-geassembleerde persoon zonder doel.

Denk in plaats daarvan na over de enige duidelijke boodschap die u over uzelf wilt overbrengen. Uw antwoord zou de toonhoogte van dit idee moeten zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik ben iemand die het goed heeft gedaan in communicatierollen” of “Ik word bepaald door een passie voor leiderschap”. Vergeet niet dat uw idee dat u promoot, moet passen bij wat de recruiter zoekt.

Waarom ben je geïnteresseerd in dit werk?

Dit is een lastige vraag, omdat deze gemakkelijk kan worden beantwoord en die niets met het werk zelf te maken heeft. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je solliciteert bij een kledingwinkel omdat je altijd al in de mode-industrie wilde werken. Of dat u een ontwerper bent en reclame wilt maken. Of je kunt antwoorden dat een vriend die dit bedrijf leuk vindt, je heeft geadviseerd om een ​​baan te zoeken. Een ander typisch antwoord is: “Ik realiseerde me dat ik klaar ben om mijn huidige baan op te zeggen.” Al deze antwoorden zijn waar, maar het is onwaarschijnlijk dat ze indruk zullen maken op een recruiter.

Maak van de gelegenheid gebruik om te laten zien dat u weet wat er van u wordt verwacht, met welke uitdagingen u op het werk te maken kunt krijgen en waarom u er zeker van bent dat uw talenten u zullen helpen te bereiken wat u verwacht. Graaf dieper en leg uit waarom u denkt dat u geschikt bent voor de baan.

Wat is je zwakke punten?

Deze vraag is ongelooflijk moeilijk om een ​​eerlijk antwoord te geven. Ja, ieder van ons heeft zwakke punten. Als je niet op deze vraag bent voorbereid, kun je antwoorden: “Mijn zwakte is dat ik geen lastige deadlines haal” of “Ik vind het niet leuk als mijn team niet goed samenwerkt.” Dit antwoord is misschien waar, maar het is behoorlijk riskant.

Lieg niet tegen de recruiter – noem het maar ‘zwakte’, wat eigenlijk je sterke punt is. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik ben een perfectionist die altijd naar het perfecte resultaat streeft, ook al moet ik overwerken.” Of “Ik probeer het beste uit mijn team te halen, wat inhoudt dat de mensen met wie ik werk dezelfde ambitieuze doelen moeten hebben.”

Waarom heb je je laatste baan opgegeven?

En opnieuw is er een goed en fout antwoord op deze vraag.

Het zou verkeerd zijn om iets negatiefs te vertellen waardoor u op de een of andere manier uit uw positie bent vertrokken. Als je zegt dat je bent vertrokken omdat je je baas niet mocht of omdat je niet bij het team kon komen, dan heeft de recruiter een reden om je te weigeren. Hetzelfde geldt voor elk antwoord waarin er op zijn minst iets negatiefs is (“Ik vond het niet leuk dat het een lange rit naar mijn werk was” of “Het werk kostte te veel tijd en ik kon geen aandacht aan mijn familie besteden”). Dat was misschien het geval, maar deze vraag helpt je niet bij het vinden van een nieuwe baan.

Het is beter om een ​​beeld te creëren van een ambitieuze werknemer die in de vorige baan het loopbaanplafond heeft bereikt en besloot verder te gaan. Vertel ons over uw prestaties, wat u van plan bent te bereiken op de nieuwe plek en wat uw vaardigheden daar van pas kunnen komen.

Je kunt ook spijt betuigen dat je een geweldige collega of baas hebt moeten verlaten die je heeft geïnspireerd. Maar vergeet niet toe te voegen dat “het tijd is om verder te gaan”.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Nog een strikvraag. Als u zegt dat u in de positie komt van de persoon die u interviewt – bijvoorbeeld een vice-president of een directeur – bevindt u zich in een gevaarlijke positie. Zo’n antwoord kan de gesprekspartner beledigen.

Noem maar de ruwe plannen voor de komende tien jaar, zonder ze aan specifieke mensen te binden. De recruiter zal zien dat je carrièreplannen hebt en zal besluiten dat je een doelbewust persoon bent. Vergeet niet dat plannen in onze tijd gemakkelijk kunnen veranderen, en het is beter om dat ook te zeggen.

Interviewen is stressvol, en de juiste antwoorden op al deze vragen moeten alleen maar erger worden. Daarom moet u van tevoren bedenken hoe u zult reageren. Hoe beter u zich voorbereidt, hoe succesvoller het resultaat zal zijn.

https://www.vindazo.be