St christoffel Roermond
Image default
Marketing

Wat zijn Google Analytics en hoe werkt het precies?

Als eigenaar van een website of webshop is het belangrijk om inzicht te hebben in het gedrag van je bezoekers. Hoe lang blijven ze op je website, op welke pagina’s klikken ze het meest en waar haken ze af? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen waar je als eigenaar antwoord op wilt hebben. Google Analytics is een tool die je hierbij kan helpen. Maar wat is Google Analytics precies? En hoe werkt het? In deze blog gaan we hier dieper op in.

De betekenis van Google Analytics:

Google Analytics is een gratis tool van Google die website-eigenaren inzicht geeft in het gedrag van hun bezoekers. Met deze tool kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers er op je website komen, welke pagina’s ze het meest bezoeken en hoe lang ze op je website blijven hangen.

De pijlers van Google Analytics:

Google Analytics rust op drie pijlers: data verzamelen, data analyseren en data toepassen. De tool verzamelt data door middel van een trackingcode die je op je website plaatst. Deze code houdt vervolgens het gedrag van je bezoekers bij en slaat deze op in Google Analytics. Vervolgens kun je aan de hand van deze data analyses maken om zo inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers. Met deze inzichten kun je vervolgens acties ondernemen om de conversie op je website te verhogen.

Waarom je volgens ons het beste hierin kan investeren:

Het is als website-eigenaar van groot belang om te weten hoe je bezoekers op je website navigeren en wat hun gedrag is. Google Analytics geeft je deze inzichten op een duidelijke en toegankelijke manier. Met deze inzichten kun je gerichte acties ondernemen om het gedrag van je bezoekers te beïnvloeden en zo meer conversies te genereren. Bovendien is Google Analytics gratis en zijn er ontzettend veel tutorials beschikbaar op het internet die je kunnen helpen bij het gebruik van de tool.

Veelgestelde vragen over Google Analytics:

– Moet ik betalen voor Google Analytics?
Nee, Google Analytics is gratis te gebruiken voor website-eigenaren.

– Hoe lang duurt het voordat Google Analytics data verzamelt?
Dit kan variëren, maar meestal is er na enkele uren al data beschikbaar in Google Analytics.

– Kan ik meerdere websites monitoren met Google Analytics?
Ja, je kunt met één Google Analytics account meerdere websites monitoren.

– Wat kan ik precies met de data die ik via Google Analytics verzamel?
Met deze data kun je analyses maken en bijvoorbeeld inzicht krijgen in hoe bezoekers door je website navigeren en waar ze afhaken. Vervolgens kun je gerichte acties ondernemen om het gedrag van je bezoekers te veranderen.

– Is Google Analytics veilig voor het verzamelen van persoonlijke data van bezoekers?
Ja, Google Analytics is veilig en er wordt geen persoonlijke data verzameld.

Conclusie

Google Analytics is een krachtige en toegankelijke tool die website-eigenaren inzicht geeft in het gedrag van hun bezoekers. Deze inzichten kunnen vervolgens gebruikt worden om gerichte acties te ondernemen en zo de conversie op je website te verhogen. Bovendien is Google Analytics gratis en zijn er talloze tutorials beschikbaar op het internet om je op weg te helpen. Het gebruik van Google Analytics kan dus zeker een verschil maken voor de conversie op je website.