St christoffel Roermond
Image default
Energie

Kosten vervangen groepenkast

Aan een groepenkast of meterkast vervangen zitten natuurlijk kosten. Deze kosten zijn niet altijd gelijk. Het hangt namelijk af van een aantal factoren. Als eerste is het belangrijk om te bepalen welke groepen er vervangen moeten worden, en hoeveel nieuwe groepen er dus geplaatst moeten worden. Ook zijn er verschillende fases van groepenkasten, die invloed hebben op de prijs van de vervanging. Dit kan 1 fase of 3 fase zijn. Dit hangt weer af van de situatie waarin je je nu bevindt en van de toekomstige situatie. Met de toekomstige situatie worden de aankomende plannen in de woning bedoeld. Als er bijvoorbeeld in de toekomst vele nieuwe elektrische apparaten geplaatst worden, heeft dit invloed op de groepenkast van nu. Ook dit is bepalend voor de kosten. Je kunt makkelijk kosten besparen door hier heel goed over na te denken, zodat een groepenkast niet vaak vervangen of uitgebreid hoeft te worden. 

Een 1 fase groepenkast

Niet elke groepenkast is hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld de 1 fase groepenkast. Dit is een groepenkast waarin 2-polige aardlekschakelaars worden geplaatst, en waar een 2-polige hoofdschakelaar wordt geplaatst. Dit is onafhankelijk van het merk van de groepenkast, en is altijd het geval. Dit kun je herkennen, als het twee modules breed is. Maar hoe groot is dit? 2 modules is hetzelfde als 36 millimeter. Een 1 fase groepenkast wordt vaak gebruikt bij 1 fase aansluitingen, bijvoorbeeld in normale huizen. 

Een 3 fase groepenkast

Naast de 1 fase groepenkast, bestaat er ook de 3 fase groepenkast. Maar hoe kun je een 3 fase groepenkast herkennen? Dit type stoppenkast heeft dezelfde aardlekschakelaars als de 1 fase groepenkast, maar het heeft wel een bredere hoofdschakelaar. Ook zijn deze hoofdschakelaars 4-polig. De breedte hiervan is ook anders dan de 1 fase, namelijk 72 millimeter. Dit neemt dus 4 modules in beslag. Je kan dus stellen dat een 3 fase groepenkast uitgebreider is dan de 1 fase.