St christoffel Roermond
Image default
Arts / Photography

How to: kozijnen inmeten

Wanneer je nieuwe kozijnen wil laten plaatsen, dan is het natuurlijk van groot belang dat deze kozijnen de juiste afmetingen hebben voor jouw raam, deur of schuifpui. Je moet echt goed weten hoe je moet meten voordat je daadwerkelijk die kozijnen kopen gaat. De grote vraag is dan nu natuurlijk ook: hoe moet je kozijnen dan op een goede en accurate manier inmeten? Geen nood, in dit artikel vertel ik je er alles over!

 

In principe zijn alle soorte kozijnen te verdelen in drie groepen, kozijnen zonder een vensterbank aan de buitenkant, kozijnen met een vensterbank aan de buitenkant en kozijnen voor bij een deur of schuifpui. In dit artikel bespreek ik de eerste soort.

 

Ik begin met de kozijnen die geen vensterbank aan de buitenkant hebben. Deze kozijnen moet je op drie keer op drie verschillende plekken gaan meten. Zo zorg je ervoor dat er door oneffenheden in het raam geen invloed hebben op het kozijn zelf. Meet een keer horizontaal bovenaan van links naar rechts, een keer in het midden van het raam en een keer onderaan het raam. Je meet van de  buitenkant van het ene kozijn tot de buitenkant van het tegenoverliggende deel kozijn. Als er verschil in maten zit tussen deze drie gemeten maten, dan neem je altijd de kleinste optie. Van deze kleinste optie trek je drie millimeters vanaf en nu heb je de juiste breedtemaat. Nu nog de lengtemaat, oftewel de hoogte, meten. Ook bij de leehnavasor hoogte meet je drie keer het kozijn op. Een keer in het midden, een keer aan de rechterkant en een keer aan de linkerkant. Neem weer het kleinste getal en trek hier drie millimeter van af. Nu heb je de juiste hoogtemaat en de juiste lengtemaat. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de raamkozijnen kopen.  

https://directeenkozijn.nl/