St christoffel Roermond
Image default
Arts / Photography

Nieuwe karperhengel kopen? Kijk hier voor aankooptips

Op zoek naar een nieuwe karperhengel en door de bomen het bos niet meer zien? Hopelijk kunnen we je met deze blog op het goede pad brengen.

De (online) Sportviswinkel staat vol met mooie karperhengels, waar je natuurlijk allemaal karper mee kunt vangen. Toch zijn bepaalde karperhengels niet geschikt voor de manier hoe jij vist. Onderstaande zetten we de belangrijkste verschillen uiteen.

 

Penhengel

De penhengel is een karperhengel die makkelijk te herkennen is. Deze hengel heeft namelijk veel ogen in relatie tot andere karperhengels. In dit geval soms tot 12 ogen, waar een standaard hengel 5 tot 6 ogen heeft. De reden voor deze vele ogen is dat het hierdoor mogelijk is om de kracht van de vislijn goed over de hengel te verdelen. De penhengel is dan ook de meest soepele (makkelijk door te buigen) karperhengel. Met deze hengel kan je gericht de kanten van het water afstruinen met een pen (dobber). Door de zachte actie kan je karper goed onder de top drillen, en ook een pen goed werpen. Een goede lengte voor het vissen met de pen is al snel 3,9 meter of zelf groter.

 

Stalkerhengel

Een stalkerhengel is ook gemaakt om kanten of te struinen, maar is vaak veel korter en veel stijver. Hierdoor kan je met deze hengel makkelijk tussen obstakels vissen, waar de karper graag ophoudt. Deze hengel is makkelijk te vervoeren. Voor echte verre worpen kan je beter kijken naar een afstandhengel.

 

Afstandhengel

De afstandhengel is de meest gebruikte karperhengel. Deze kun je vissen met een loodmontage. Voor Nederlandse wateren heb je als snel genoeg aan een testcurve van 2,5lbs, al is het momenteel de mode om met veel zwaardere hengels te vissen. 

 

Spod- of markerhengel

De spod- of markerhengel is een stuk steviger dan een afstandhengel. De testcurve kan hierbij oplopen tot 5 of 6 lbs. Door deze hoge testcurve kan je zwaardere gewichten ver werpen. Denk hierbij aan een gevulde spod met boilies of particles van enkele 100-en grammen. En voor de markerhengel kan je snel gevoel krijgen wat er op de bodem licht, zonder dat de hengel de weerstand opvangt zonder dat je voelt welke weerstand een stuk lood voelt als je deze over de bodem heen sleept. 

https://www.sportvisgigant.nl/