St christoffel Roermond
Image default
Arts / Photography

Rieten daken verdwijnen uit het huidige straatbeeld.

Vroeger was het bijna niet weg te denken uit het straatbeeld, echter valt het vandaag de dag nog maar weinig tot zelden te bewonderen. Het gaat hier over de authentieke uitstraling van een rieten dak. Tegenwoordig zijn namelijk alle daken bedekt met Bitumen (plat dak), metaalplaten (hellend dak) en natuurlijk met dakpannen (hellend dak). Maar wat is de reden voor de afname van het gebruik van een rieten dak?

Een woning met een rieten dakbedekking is ten allen tijden een prachtig aangezicht, maar toch wordt het de afgelopen decennia steeds minder gebruikt. Een van de redenen dat dit de afgelopen jaren plaatsvindt, is terug te vinden in een van de belangrijkere dingen in het dagelijkse leven van vandaag de dag, namelijk geld. Een rieten dak kost namelijk meer dan een pannendak of een dak van metaalplaten. Echter vergist men zich in de hoeveelheid geld die zij kwijt zijn aan een rieten dak. Zo denk men namelijk dat zij veel meer kwijt zijn aan een rieten dak dan aan een pannendak. Dit verschil in prijs is echter veel kleiner dan dat de meeste mensen denken. Indien een woning een rieten dakbedekking krijgt dan betaalt men uiteraard niet alleen voor het materiaal.

Zolang u geen rietdekker bent van beroep, kunt u een rieten dak dus niet zelf plaatsen, zoals dit wel het geval is bij een pannendak of bij het plaatsen van metaalplaten als dakbedekking. Het is namelijk een werk die alleen door echte ambachtslieden kan worden uitgevoerd. Indien u er dus voor kiest om een rieten dak te plaatsen zult u altijd de expertise nodig hebben van ervaren rietdekkers. Men betaalt bij het plaatsen van een rieten dak dus zowel voor het materiaal als voor de arbeid die de rietdekkers leveren.

Een andere reden waarom men afstapt van het gebruik van riet als dakbedekking was de brandbaarheid van het materiaal, echter is de brandbaarheid van het riet dat gebruikt wordt als dakbedekking enorm afgenomen dankzij enkele nieuwe technieken en materialen.

http://www.rietwerk.nl