St christoffel Roermond
Image default
Arts / Photography

Agrariërs zijn een uitstervend ras.

In Nederland zijn er altijd veel agrariërs werkzaam geweest. In de volksmond staan deze agrariërs beter bekend als boeren of landarbeiders. Een agrariër is een boer als hij of zij de eigenaar is van het stuk grond en/of van de boerderij. Iemand die op andermans land werkt (in loondienst) wordt beschreven als een landarbeider. Er zijn in Nederland altijd voldoende boerderijen/ stukken grond geweest waar de agrariërs gebruik van konden maken, echter neemt dit aantal de laatste decennia flink af en zodoende ook het aantal agrarische bedrijven (boerderijen).

Zo waren er in Nederland in 1980 nog 144.994 landbouwbedrijven (boerderijen). Dit aantal is een tijdsbestek van 24 jaar echter enorm afgenomen, want in 2004 waren dit er nog maar 83.885. Als gevolg van deze afname in landbouwbedrijven zijn ook het aantal boeren en landarbeiders aanzienlijk afgenomen. Zo waren dit er in 1980 265.467 en in 2004 was dit aantal teruggelopen naar 167.824. Dit is een afname van ruim 60.000 landbouwbedrijven en een afname van ongeveer 100.000 agrarische werkers.

 Door de mobilisatie en de goedkope importtarieven van sommige landen hebben de landbouwbedrijven er in één klap enorm veel concurrentie bijgekregen. Hierdoor komt er nog meer druk te staan op de agrariërs, waardoor sommigen waarschijnlijk toch moeite zullen krijgen om hun bedrijf draaiende te houden of hun zelfs om een faillissement te voorkomen. Hierdoor stappen veel agrariërs vaak over op kleinere ruimtes voor het vee, zodat zij meer dieren in een ruimte kwijt kunnen waarmee zij hun bedrijf proberen te redden. Echter is dit vaak hetgeen dat ervoor zorgt dat het bedrijf nog verder zal wegzakken. Het is voor de dieren, die gebruikt worden voor veeteelt, namelijk van groot belang om genoeg ruimte te hebben en voldoende te kunnen bewegen. Door veel stilstaan en door het gebruik van kleine ruimtes wordt de kwaliteit van het eindproduct namelijk aanzienlijk minder. Zo zal de melk van een koe zuurder smaken en het vlees van de varkens zal minder mals zijn. Vandaag de dag zijn er echter bureaus die gespecialiseerd zijn op het gebied van agrarisch advies. Zo kunnen de bureaus u niet alleen advies geven op het gebied van de financiële zaken, maar ook op het agrarische gebied (stalinrichting, etc.)

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl